CREMATORIUM

Afstudeeropdracht Academie van Bouwkunst Amsterdam: Mijn afstudeeronderwerp is een crematorium. Maar geen ‘gewoon’ crematorium….een crematorium nieuwe stijl. Want als je naar de bestaande crematoria kijkt dan lijkt het net een machine…..alles is op tijd gebaseerd. Je voelt als het ware de hete adem van de volgende groep al in je nek. Het ritueel is niet meer voelbaar. De locatie, de Zuiderhof, is gelegen aan de zuidrand van Hilversum en wordt ingekaderd door een bos en de Hoorneboegse heide.

 

Het gehele ontwerp bestaat uit zeven verschillende gebouwen die een flexibiliteit moeten geven aan het zelf te kiezen uitvaartritueel. Alle gebouwen zijn niet erg expressief aan de buitenkant. De enige expressie zit in het duidelijk maken waar bijvoorbeeld de ingang zit of te dramatiseren wat de bezoeker zal voelen. Het zijn subtiele aanwijzingen om aan te geven waar de volgende ‘rituele stap’ zich bevindt. De meeste expressie zit in de ruimtelijke beleving. De beleving van een introverte ruimte of juist een hele hoge, bevrijdende ruimte waar de invulling van de
bezoeker op de eerste plaats komt zonder te dicteren wat het gebruik zou moeten zijn.

 

De materiaalkeuze van de verschillende gebouwen is het zelfde. Dit om herkenbaarheid en eenheid te verkrijgen. Hiermee wordt het in het openbare bos duidelijk welke gebouwen bij het ritueel horen.


DATA

Ontwerp: Daniël Leenders (6to9DESIGN)

Omschrijving: Afstuderen A. v. B. Amsterdam

Locatie: Hoorneboegse heide, Hilversum

Opdrachtgever: Geen

Status: Niet gerealiseerd